+31 88 20 80 810 info@levanimo.nl
Selecteer een pagina

Geluk: Mythe of waarheid?

Geluk: vijf letters die verschillende invullingen hebben en tegelijkertijd toch hetzelfde gevoel kunnen oproepen. Een gevoel van tevredenheid, flow en betekenis geven aan de wereld. Voor de één is geluk het zien van een blij kindergezicht, voor de ander is het promotie maken, een derde wordt heel gelukkig van mooie spullen. In dit blog kijken we naar de waarheid achter geluk.

Zoektocht naar geluk

In ons leven zijn we constant op zoek naar geluk. Het lijkt wel alsof we worden ingefluisterd dat het niet uitmaakt wat je doet, als je maar gelukkig bent. Shawn Achor, psycholoog aan Harvard University, doet al jaren onderzoek naar geluk. Hij heeft The Happiness Myth beschreven – een wereldbeeld waar wij met z’n allen aan vasthouden maar dat niet klopt. Hij omschrijft het als volgt: “If we work hard and become successful, we will be happy”. De crux zit ‘m in het feit dat we altijd iets proberen na te jagen waarmee we hopen succesvol te zijn. En dat wanneer je succesvol bent, op magische wijze het geluk je toestroomt. Hij zegt echter dat deze aanname verkeerd is, omdat het bereiken van de mijlpaal slechts zorgt voor tijdelijk geluk. Elke keer als we een doel behalen, krijgt ons brein een signaal dat het tijd is voor ‘the next big thing’. Denk maar eens aan je eerste auto. Die was lange tijd onbereikbaar, maar toen je hem kreeg was hij fantastisch. Toen je deze auto een tijdje had, ging je vanzelf op zoek naar een betere versie in de hoop nog gelukkiger te worden. ‘als ik een auto kan betalen met cruise control dan is rijden pas echt fijn’. En zo houd je je eigen onbereikbare lat in stand. Want er is altijd wel een mooier huis, een grotere auto, een knappere partner, of een betere baan met meer salaris.

Waarheid van geluk

Hoewel onze maatschappij is ingericht op het najagen van succes om geluk te vinden, zegt Shawn Achor dat je éérst geluk moet vinden om succesvol te zijn. Hij noemt dit The Happiness Truth: “If we are happy, we are more successful”. Wanneer blijkt dat het najagen van onbereikbare doelen niet leidt tot meer geluk, is het tijd om de zaken om te draaien. Onderzoekers hebben jarenlang gekeken naar de effecten van geluk op succes, productiviteit en gezondheid, en wat blijkt: gelukkige mensen zijn succesvoller, accurater, maken betere beslissingen, leven gezonder en zijn productiever. Niet omdat ze dingen najagen, maar omdat zij bewust tijd en aandacht besteden aan hun eigen geluk. Zo maken ze bijvoorbeeld tijd voor ontspanning, houden ze een dankbaarheidsboekje bij, investeren ze bewust in sociale relaties en doen ze regelmatig aardige dingen voor andere mensen zonder iets terug te verwachten. The Happiness Truth leert ons dus om ons eigen geluk voorop te stellen. Succes volgt dan vanzelf. Wil je meer weten over het creëren van meer geluk in jouw leven, of hoe je geluk in je (onderwijs)praktijk kunt brengen, houd dan de website in de gaten voor een volgende blog over Happiness Habits.

%d bloggers liken dit: