+31 88 20 80 810 info@levanimo.nl
Selecteer een pagina

Geluksgewoonten

Al eeuwen houdt het onderwerp geluk ons bezig. Hoewel we van mooie quotes op Pinterest en Facebook heel vrolijk worden, vraagt echt geluk een andere aanpak dan alleen maar zwijmelen en wegdromen bij hoe je leven er ook uit zou kunnen zien. Het mooie van gelukkig zijn, is dat je er op elk moment mee kunt starten. Je hoeft er niets voor te laten, geen ingrijpende veranderingen door te voeren, je hoeft alleen maar twee minuten van je dag te besteden aan geluksgewoonten.

Geluksgewoonten

Shawn Achor beschrijft in zijn boek verschillende soorten geluksgewoonten, ook wel “Happiness Habits” genoemd. Kleine, dagelijkse dingen die een enorme impact hebben op je geluksniveau. Wetenschappers hebben gekeken naar verschillende interventies die een blijvend effect hebben op je geluksniveau. Proefpersonen werd gevraagd om dagelijks twee minuten van hun tijd te besteden aan geluksgewoonten: bijvoorbeeld drie dingen opschrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Naast het feit dat ze bij het uitvoeren van deze geluksgewoonten tijdelijk een boost van positieve emoties ervoeren, bleek hun geluksniveau na 21 dagen aanzienlijk te zijn gestegen. Het een mooie hiervan, drie maanden later was dat geluksniveau nog steeds zo hoog!

Aan de slag!

Wat kun jij doen om je eigen geluksniveau te verhogen?  Hieronder hebben we een aantal wetenschappelijk bewezen interventies op een rijtje gezet. Het enige wat jij hoeft te doen is twee minuten van je dag besteden aan een van deze activiteiten en we beloven je dat je gelukkiger wordt!

  1. dankbaarheid: schrijf drie verschillende dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Houd een mooi boekje bij waarin je verschillende dankbaarheidsmomenten terug kunt lezen voor een tijd waarin je je even niet zo fijn voelt.
  2. thank you: schrijf elke dag een thank you e-mail. Of nog beter, bel iemand op of bedank iemand persoonlijk. Geen grote dingen, hoe kleiner en specifieker het bedankje, hoe beter.
  3. random act of kindness: doe eens zomaar iets aardigs voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten. Houd de deur open, laat iemand voor bij de kassa, ruim de vaatwasser op je werk eens leeg of haal een kop koffie voor je collega. Het leuke hiervan: het hoeft geen geld te kosten.
  4. maak het mooi: Kijk waar jij vrolijk van wordt en zet dat in je woonkamer of slaapkamer. Eindelijk het perfecte excuus om mooie dingen te kopen, een bosje bloemen of een mooi schilderij. Of nog beter: pluk de bloemen in een pluktuin of schilder zelf iets moois. Het gaat erom dat jij je omgeving gaat versieren met dingen waar jij blij van wordt.
  5. beweeg, beweeg, beweeg: Clichés zijn clichés omdat ze waar zijn. Ga naar buiten, haal een frisse neus, neem je hond mee voor extra wandeling of ga te voet naar je werk. Beloofd, je wordt er daadwerkelijk gelukkiger van!
  6. geef je geld uit aan ervaringen: Als je dan geld wilt uitgeven, koop dan geen spullen, maar koop ervaringen. Neem je vriend(in) mee voor een dagje strand, ga parachutespringen, ga kitesurfen of geniet van een dagje in een pretpark, dierentuin of speelparadijs met je kinderen.

Jong geleerd, oud gedaan

Waar kun je beter starten met het invoeren van geluksgewoonten dan bij jonge kinderen? Hoe mooi zou de wereld worden als we onze kinderen opvoeden met deze principes? Of je nou zelf kinderen hebt, in het onderwijs werkt of op een andere manier betrokken bent bij de ontwikkeling van kinderen, als je meer wil weten over geluksgewoonten bij kinderen, houd dan onze website in de gaten voor meer praktische tips.

%d bloggers liken dit: